Loading...

Wijngaard De Roosenburg

23-apr / wijnboer / 0 COMMENTS

Ook de wijn van onze Markelose wijngaard ‘de Roosenburg’ mag natuurlijk niet ontbreken op de Internationale Wijnmarkt!


Marclovin is een van de bekendste en meest gerenommeerde en relatief nog jonge wijn die zijn oorsprong kent op de wijngaard “De Roosenburg”. Deze wijngaard heeft het levenslicht aanschouwt in 1993 . Peetvaders van deze boreling zijn drie vooraanstaande wijnboeren uit Sancerre die in dat jaar persoonlijk de eerste 100 – door hen meegebrachte – wijnstokken hebben geplant en ook in de daaropvolgende jaren de toenmalige Markelose wijnboeren van hun kennis en ervaring hebben laten profiteren.

Roosenburg_1

De wijngaard De Roosenburg is gelegen op de zuid helling van de Markelose berg en is hiermee een van de meest noordelijk gelegen wijngaarden in Europa. De grondsoort op de Markelose berg heeft een wat steenachtige structuur en er komen veel sporen in voor zoals kwarts, vuursteen en rode zandsteen die belangrijke elementen vormen voor het produceren van een goede wijn. Het was in die periode natuurlijk nog een grote verrassing hoe de wijn uiteindelijk zou gaan smaken. Maar gegeven de omstandigheden en gedegen voorbereiding waren de verwachtingen hooggespannen!

De eerste jaren waren experimenteel van karakter en op advies van de wijnboeren uit Sancerre, die met name in die eerste jaren als intensieve mentoren zijn opgetreden, werden er ook niet één, maar verschillende soorten wijnstokken geplant.

De belangrijkste druivensoorten zijn de Sauvignon Blanc, deze houdt van een wat droge, schrale grond en is niet bang voor een beetje nachtvorst en levert hele frisse witte, ietwat strakke wijnen, de Chardonnay, die ook van wat arme, kalkrijke grond houdt en waaruit ook de bekende witte Bourgogne wijnen worden gemaakt en de allerbeste champagnes.
Ook is er de Chasselas druif geplant. Deze druivenras is een beetje een allemansvriendje, ze gedijt op vele grondsoorten als ze maar voldoende vruchtbaar is en is van de oudste druivenrassen die er bestaan. De druiven van deze stokken worden niet alleen gebruikt voor het maken van wijnen maar ze is ook zeer geschikt als “tafeldruif”. Daarnaast is ook de bekende Duitse druivenstok “Dornfelder” geplant is. Deze druif is ook zeer geschikt voor een noordelijke wijngaard vanwege zijn geringe gevoeligheid voor ziektes en beperkte gevoeligheid voor vorst. Deze druif zien we ook vaak terug als “tafeldruif”maar wordt door vele wijnboeren nog steeds het meest gebruikt voor het maken van lekkere volle rode wijnen.

In zijn algemeenheid hebben alle druiven een jaar of zeven nodig voor ze volledig zijn gewend aan de grond en het was dus een zenuwslopende ervaring hoe de eerste volwaardige oogst kwa smaak, kwaliteit, kleur etc. zou zijn, ook al omdat er – anders dan in de meeste andere Europese wijngebieden – voor de volle 100 % biologisch wordt geteeld. Leden van het vinologisch genootschap “het Pötje” verzorgen de druivenpluk in het najaar in de vroege ochtend en ’s middags worden de druiven dan geperst. Bevriende franse wijnboeren uit de Valencay ondersteunen de Markelose wijnboeren bij het vervolgproces en inmiddels kan worden gesteld dat de Markelose wijnboeren een aantal heerlijke wijnen produceren.

wijnboeren

Dat de Markelose wijnboeren succesvol zijn moge ook blijken uit het feit dat er een aantal jaren geleden op steenworp afstand een tweede, nog grotere wijngaard is aangelegd waar de Regent druif wordt geteeld, een druif die goed bestand is tegen het doorgaans milde klimaat in Markelo en die veel wordt gebruikt voor de meest bekende wijnen uit Duitsland en Oostenrijk.

Marclovin

Van de wijngaard De Roosenburg is “Marclovin” veruit de bekendste. Het is een exclusieve rode en witte wijn waarvan de vraag het aanbod steeds weer vele malen overtreft waardoor deze wijnen helaas veelal meteen zijn uitverkocht. Speciaal voor de wijnmarkt op 24 en 25 mei 2014 zijn echter een aantal flessen gereserveerd waardoor het dit jaar mogelijk zal zijn deze bijzondere ervaring met de Markelose wijnboeren te delen.

MaarkelseWille

De Maarkelse Wille is een rode wijn die door de wijnboeren op een wel hele speciale manier wordt bewerkt. De wijn wordt namelijk gemengd met Rotafia en gerijpt op jonge uitlopers van de Meidoorn voorkomend op de Markelose berg. Dit geeft een heerlijke zoete rode wijn met een heel bijzondere en aantrekkelijke “bite”.

Ook produceren de wijnboeren “Maarkels Broes”, een oranje roze en zeer frisse bruisende wijn die zich gemakkelijk laat vergelijken met de betere Champagnes, sprankelend, uitdagend en sfeerverhogend als er wat te vieren valt.