Loading...

Grande Cave de Vougeon

06-mrt / wijnboer / 0 COMMENTS

Op 11 juni 2017, tijdens de internationale wijnmarkt in de Kösterskoele in Markelo, kunnen we weer genieten van de heerlijke wijnen, die Grande Cave de Vougeon uit de Beaujolais ons zal laten proeven.

Roger en Alexandre Gérin, waren tot nu toe op alle voorgaande markten in Markelo aanwezig. Hun wijngaarden hebben een oppervlakte van ca. 14 hectare waarvan verreweg het merendeel in het zuiden van de Beaujolais ligt. Om exact te zijn: in Cercié. Hoewel de Beaujolais formeel behoort tot het gebied van de Bourgondië, wordt ze vaak als een op zich zelf staande regio beoordeeld, gezien de eigen identiteit.

In de meer dan honderd jaar oude cave van de familie Gérin, rijpen de wijnen in houten vaten van 50 hl. Een prachtig gezicht al die grote vaten gelegen onder de zware gewelven, in lange rijen, met grint op de vloer. En als het licht wordt gedoofd…..is het er pikkedonker. En pas dan onderken je het rijpingsproces en ervaar je al snel de verschillende geuren.

De betere Beaujolais wijnen vallen onder de tien Crus du Beaujolais. Gérin maakt vier Crus. Dat zijn: Brouilly, Saint Amour( klein beetje), Juliénas en Chénas. De druif is de Gamay. De grondsoort is voor het merendeel kleiachtig. De Brouilly is een robijn rode wijn, met een vleugje mineralen. Deze meest zuidelijk gelegen Cru moet geserveerd worden bij 12gr.C. en combineert met gevogelte en rood vlees. Specifiek voor de Saint Amour noemen we de aroma’s van kirsch en kruiden. De Juliénas van Gérin heeft een bouquet van perziken, rood fruit en bloemenaroma’s. De wijn is jong te drinken, maar kan ook meerdere jaren worden bewaard. Uitstekende wijn bij “coq au vin” en gevogelte. En dan tot slot de Chénas. Van de Crus du Beaujolais de zeldzaamste. De Chénas van Gérin is een mooie uitgebalanceerde bewaarwijn. Te serveren bij 14 graden Celsius en een heel mooie combi met vlees in sauzen of een sterke kaassoort.

La Fête des Crus

Elk jaar eind april organiseren de producenten van de tien Crus, op een wisselende locatie, “La Fête des Crus”. Een feest dat op grote schaal wordt bezocht. Het speelt zich af door het gehele dorp, waarbij alle Crus zijn te proeven, er is muziek, veel folklore en bovenal een geweldige sfeer. Sfeer is er ook 11 juni 2017 in de “Koele”. Daar moet u bij zijn