Loading...

Siddùra – Sardegna

11-mei / wijnboer / 0 COMMENTS

Siddùra – Sardegna

Ons verhaal

De geschiedenis van het gebied vertegenwoordigen betekent ook investeren in de toekomst. Zo ook Siddùra, één van de Italiaanse wijnmerken en het symbool van Gallura, Sardinië, dat reeds 220 hectare grond bezit, waarvan 40 wijngaarden, heeft nog eens 12 wijngaarden aan zijn erfgoed toegevoegd, met de aankoop van de “Tenuta Cilistrone”, die in dezelfde gemeente Luogosanto (Sassari) ligt, op enkele kilometers van de hoofdwijngaard. Die volledig zal worden gewijd aan de productie van Vermentino di Gallura Docg.

Een investering, legt een nota uit, die deel uitmaakt van de ontwikkelingsplannen van het bedrijf. “Vermentino is aangeduid als de koning van de Sardijnse wijnen in de recente ranglijst van de meest populaire wijnen door consumenten opgesteld door Iri, een leider in marktonderzoek, analyse en technologische platforms ter ondersteuning van de groei van bedrijven in consumptiegoederen. Een van de prioritaire doelstellingen van Siddùra is altijd geweest om de kennis van de inheemse druivensoort Vermentino di Gallura – de enige DOCG van Vermentino en Sardinië – in heel Italië te bevorderen”. “Nooit eerder heeft een druivenras als dat van Vermentino – aldus Massimo Ruggero, de manager aan het hoofd van het wijnhuis Siddùra – de huidige situatie perfect weergegeven. Vermentino di Gallura is een wijnstok die in staat is de soberheid van de mistralwinden en het brakke water, waaraan hij vanaf zijn geboorte wordt blootgesteld, om te zetten in een toegevoegde waarde, unieke identiteitskenmerken.

Aldus de filosofie van Siddùra die op een moeilijk historisch moment het negatieve in het positieve wist om te zetten door te kiezen voor investeringen in nieuwe gronden en technologieën” . Samen met de nieuwe wijngaarden heeft Siddùra zijn kelder uitgebreid met nog eens 600 vierkante meter. Een belangrijk deel van de nieuwe structuur is dus bestemd voor de vatenkelder: “containers voor de verfijning van de nieuwste generatie wijn zijn ingevoegd in de meest kostbare kist van de kelder, gebouwd met een bekwame combinatie van staal en hout. Een evolutie ingevoegd in de conservering van de wijn door middel van afgeknotte kegelvaten”. “De keldermuren zouden zonder de wijn een lichaam zonder ziel zijn. Het doel van de uitbreiding – legt Massimo Ruggero uit – was het creëren, bewaren en uiteindelijk ontwikkelen van continue verwerkingstechnieken, die de nieuwsgierigheid van de markt kunnen bevredigen. Zoals de afgeknotte kegelvaten, die het instrument vormen waarmee de adem van een wijn kan worden gecontroleerd”.